Czy polskie białko z rzepaku podbije zagraniczny rynek?

//Czy polskie białko z rzepaku podbije zagraniczny rynek?

 

Czy polskie białko z rzepaku podbije zachodni rynek i skutecznie stanie się substytutem dla białka z soi? Łódzki startup  Napiferyn Biotech udoskonala i opracowuje metodę pozyskiwania jadalnego białką z rzepaku.

Innowacyjne jest pozyskiwanie wysokowartościowego białka, które używane byłoby na cele spożywcze. Białko pozyskuje się z wykorzystanych pozostałości z wytłoczenia oleju z nasion rzepaku.

Na całym świecie rośnie zapotrzebowanie na ekologiczną, zdrową żywność wegetariańską, zwłaszcza na białko pochodzenia roślinnego. Opracowane białko może być wykorzystane do produkcji m.in. napojów, pieczywie, makaronach, batonach, deserach. Startup ma w planach rozszerzyć badania na pozyskiwanie protein z białka np. słonecznika.

 

2021-06-13T11:08:48+02:00
Ta strona używa plików cookie i usług stron trzecich. Korzystająć z serwisu akceptujesz ich postanowienia i wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych zgodnie z polityką RODO POLITYKA PRYWATNOŚCI Zgoda